Részeges csirke
aranykrumplival és párolt almával
Hozzávalók
egy egész csirke, kb. 4 dl sör, csirke
fűszerkeverék, olaj, vaj, krumpli (kb. két közepes szem/fő), alma
Elkészítés
A csirkét kívül-belül megmosom,
papírtörlővel megszárítgatom, majd egy kis olajjal mindenütt jól bekenem (én a
mézes olajból használtam, de normál olajjal is pont megfelelő; az ízén nem
sokat változtat, de szebben csillog tőle). A beolajozott csirkét kívül-belül
jól bedörzsölöm a fűszerkeverékkel, majd állni hagyom – legalább fél órát, de
nyugodtan állhat akár fél napot is.
Miután a csirke
eleget állt, egy jól megmosott 720 ml
űrtartalmú befőttesüveget nagyjából kétharmadig feltöltök sörrel, a csirkét
ráállítom, majd sütőzacskót húzok rá és sütőlapra helyezve sülni hagyom – a
sütőt nem kell előmelegíteni, hogy a sör ne forrjon fel olyan hamar.
Amíg a csirke
készülget, felteszem főni a krumplit és elkezdem felcikkezni az almát (minél
több, annál jobb). A felszeletelt almát
kis vízzel fedhető edényben párolni teszem (nekem van párolásra való fedőm, de
normál fedővel is lehet, csak akkor többször rá kell nézni). A közben megfőtt
krumplit kicsit hűlni hagyom, majd megpucolom és felszeletelem. Kis adag forró
vajban megfuttatom, majd forró olajban, akárcsak a normál szalmakrumplit,
átsütöm. Közben az alma is kellő módon megpárolódott – akkor jó, ha kiscit
kocsonyás lett, olyasmi, mintha befőtt lenne –, ezért leoltom alatta a tüzet, de
meleg helyen hagyom, hogy ne dermedjen meg.
Mire a krumpli és
az alma elkészül, a csirke is nagyjából meglesz (időben ez nagyjából
háromnegyed óra). Kicsit kihúzom a sütőből, leveszem róla a sütőzacskót, majd
még 10-15 percet pirulni hagyom, hogy szép színt kapjon. Ha szépen megpirult,
leoltom alatta a tüzet, leveszem a befőttesüvegről és tálra fektetem. Előfordulhat, hogy a bőre egy apró repedés mentén felszakad és összehúzódik, mint nálam is, de nem kell megijedni, az ízén nem ront - az esztétika pedig ilyenkor kicsit háttérbe szorul :) A párolt
almákat gyorsan megforgatom a csirke sörében (nem szabad túl sokáig benne
hagyni, mert akkor szétesik), majd megtömöm vele a csirke belsejét. Az almákat
nem kell lecsepegtetni, az a kicsi sör, ami bekerül velük a csirke belsejébe,
még jót is tesz neki. Ezután a krumplit a csirke mellé halmozom és már
tálalható is :)
Elkészítési idő:
2 óra
Előkészületben... |
... tálalva... |
-- és a mesterfotó :) |
Remélem, másnak is olyan kellemes estét biztosít egy szép csirke, mint nekünk :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése