Fűszeres csirke krumplisalátával
Hozzávalók:
A combhoz: fejenként egy dupla csirkecomb (lehetőleg bőrével együtt); olivaolaj (a bedörzsöléshez mindenképp, a sütéshez ha jut); fűszerkeverék: 2 tk só, 1 tk feketebors, 2 tk édes-nemes őröltpaprika, 1/2 tk szárított oregano, 1/2 tk citromhéj-reszelék, 1/2 tk curry; két ek liszt
A krumplisalátához: krumpli; hagyma (lehetőleg egy vörös, egy fehér); salátaöntet: egy tk mustár; egy tk olivaolaj; egy ek tejföl; szána vagy joghurt (jó minőségű, édes) a szaporításhoz; petrezselyem (ha lehet, friss), kapor (ha lehet, friss), oregano, bors, só, szerecsendió, citromhéj-reszelék és ízlés szerint egyéb fűszerek.
Elkészítés:
A krumplit
megmosom, odateszem főni. Kb akkor lesz jó, mikor villával beleszúrva már
érzik, hogy megpuhult, de még nem esik szét. Amíg a krumpli fő, felkarikázom a
hagymát. Elkészítem a salátaöntetet: egy kisebb tálkába (vagy akár abban a
tálba, amiben a salátát összekeverném) teszem az olivaolajat, a mustárt, a
tejfölt. Összekeverem, majd fűszerezem. Mikor belekevertem minden fűszert,
kisebb adagokban feltöltöm szánával/joghurttal, amíg úgy nem látom, hogy
elegendő lesz a teljes krumplimennyiséghez. A keverés végén érdemes
megkóstolni, hogy ha esetleg valaminek (pl.mustár, fűszerek) elveszett az íze,
lehessen pótolni.
A megfőtt
krumplit meghámozom, felkockázom, kicsit hűlni hagyom, majd összekeverem a
hagymával és az öntettel. Fontos, hogy az öntet minden krumpli- és
hagymadarabot bevonjon! Ha már épp csak langyos, alufóliával lefedem és a
hűtőbe rakom. Minél többet áll fogyasztás előtt, annál finomabb, ezért érdemes
két-három órával előbb elkészíteni.
Ha a saláta már eleget állt, elkezdem a comb előkészítését: a fűszerkeveréket összekeverem a liszttel, a combokat megmosom, leszítatom.
Pár csepp olivaolajjal bedörzsölöm – akkor jó, ha mindenütt olajos, de nem
folyik róla az olaj. Kicsit állni hagyom, majd a bőven fűszeres lisztbe forgatom. A kiálló csontvégeket érdemes jól betapasztani: a maradék fűszeres lisztet
egy cseppnyi olivaolajjal masszává gyúrtam és ezt nyomkodtam a csontokra - finoman átsül, jó ropogós lesz. Forró oliva- vagy étolajban pirosra sütöm.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése