Mézes-narancsos
csirkecomb krumpligolyócskákkal
Hozzávalók:
A combhoz: méz, só, fahéj,
szerecsendió, narancs vagy mandarin, olaj (lehetőleg oliva) és természetesen
csirkecomb, fejenként (legalább) kettő darab.
A krumpligolyókhoz: három-négy szem
közepes krumpli, egy tojás, tejföl, fűszerek, ha kell, prézli a sűrítéshez,
szezámmag
Elkészítés:
A krumplikat felteszem főni. A combokat
jól bedörzsölöm egy kicsi sóval (vagy
magyaros fűszerkeverékkel) és a fahéjjal, szerecsendióval, majd állni hagyom. A
megfőtt krumplit megpucolom, péppé töröm, majd hagyom hűlni egy kicsit. Közben megkeverem
az alapot: a tojást felverem (nekem volt még elrakott tojásfehérjém, abból is
tettem hozzá, így szép habos lett), fűszerezem és egy jó nagy kanál tejföllel
simára keverem. A nagyjából kihűlt krumplipépet a tojásba öntöm, jól
összekeverem. Mivel az enyém nagyon híg lett, egy kis prézlivel sűrítettem, de
ez elhagyható – az a lényeg, hogy jól formálható massza legyen belőle. A masszából
kis golyócskákat formálok, szezámmagba forgatom (nekem most csak a felére
jutott szezámmag sajnos...) és forró olajban aranylóra sütöm.
Amíg a krumpligolyócskák
elkészülnek, egy serpenyőben olajat forralok és a befűszerezett combokat beleteszem.
Ha félig megsültek, kicsit kiveszem őket, egy-egy kanál mézzel minden oldalukat
jól megkenem, majd visszatéve készre sütöm őket. Ahogy a combok a mézfürdő után
visszakerültek az olajba, a felcikkezett narancsot is belehajigálom a
serpenyőbe – ezekkel nem kell foglalkozni, a mézes olaj jól körülveszi őket és
nem égnek oda. A combokat meg-megforgatom és ha minden oldaluk szép pirosra
sült, készen is van az ínycsiklandozó vacsora :)
Megjegyzés: ehhez
a vacsorához bor jár – ízlés szerint száraz, félszáraz vagy félédes, de
mindenképpen vörös.
Elkészítési idő:
1 óra
mivel a tegnap már megkaptátok a képet, most azt láthatjátok, mi maradt a tányéron kb 15 perccel a fotózás után :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése