2012. március 4., vasárnap

Egyszerű-de-nagyszerű: túrós gombóc

Egzotikum után következzen valami igazán finom, hagyományos dolog, gyerekkorom nagy kedvence: a túrós gombóc. Igazából úgy jutott eszembe ez, hogy túrós csuszához kerestem finom tehéntúrót, aztán annyira finomat találtam, hogy muszáj volt többet vegyek belőle :) Így aztán szombati ebédként (és igen, végre egyszer hivatalosan is ebédeltünk, azaz meleg ételt ettünk) elkészült ez a fincsi gombócocska, és még a morzsája is hamar elfogyott :)

Túrós gombóc (csak így, egyszerűen)

Hozzávalók: 500-600 g tehéntúró, gríz (búzadara), 2 tojás, 3-4 tasaknyi vaníliás cukor, prézli (ha van házi darabos, az jobb), vaj, liszt, olaj

Elkészítés

A tojásokat szétválasztom, a sárgáját megkeverem a vaníliás cukorral, a fehérjét felhabosítom. A túrót a cukros tojáshoz adom, jól összekeverem, majd hozzáadagolom a felvert fehérjét is. Mikor szépen összekeveredett, elkezdem hozzáadni a grízt - csak annyi kell, hogy a túró jól formálható legyen. A kész túrókrémet kicsit állni hagyom. Közben nagy serpenyőben vajat olvasztok, erre szórom a prézlit (pontos mértéket nem tudok: sokat :) ), majd kicsit átpirítom - szép sötétbarna kell legyen. Előfordulhat, hogy a prézlimennyiségnek nem elég a vaj, akkor kis olajat öntök alá - persze lehet csak olajban is pirítani, de a vajjal egy kicsit megbolondíthatjuk az ízét. A megpirult prézlit leveszem a tűzről és egy-két evőkanálnyi cukorral megkeverem.
A túrókrémet még egyszer átkeverem, egy-két kanálnyi lisztet is adok hozzá, majd bőven meglisztezett kézzel kis gombócokat formázok belőle, amit ugyancsak bőven lisztezett tálcára rakok. Nem túlzok, a nedves túró ugyanis nagyon sok lisztet "megeszik" és ha nem adunk neki, akkor ragadós pacává válik a formás gombócság helyett :) Vizet forralok, kis sót és kis olajat is teszek bele, majd a lobogó vízbe rakosgatom a gombócokat - egyszerre lehetőleg csak annyit, hogy ne üljenek egymásra a lábos alján. Nagyjából 8-10 perc alatt megfőnek - amikor fellebegnek a víz tetejére, ki lehet szedni őket. A kész gombócokat a cukrozott prézlibe forgatom és már tálalom is - aki szereti, tehet még rá cukrot, de a tejföl is nagyon illik hozzá.

Elkészítési idő: 40-45 perc




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése