Amit a félreértések elkerülése végett előre elmondanék, az az, hogy nem tudok egységeket mondani. Tőlem soha ne várjatok olyan receptet, amelyik úgy kezdődik, hogy fél kiló liszt, két deka vaj és a többi... Minthogy én meglehetősen intuitív módon főzök, általában csak halvány fogalmaim vannak róla, hogy miből mennyit használok fel - jó, a tojásból tudom :) Ha valakinek pontosabb mennyiségek kellenek, megpróbálok majd segíteni, de a bejegyzésekben csak a hozzávalók listáját fogom közölni. Remélem, így is segítséget nyújtok majd néhány kísérletező kedvű konyhatündérkének :)
Az első recept, amit felajánlok Nektek, egy megborult rizses zacskó eredménye. Egyik este, egy hosszú-hosszú nap után halas rizs készült vacsorára s az újonnan megbontott zacskó rizs megfutott a kezemben. A maradékot (jó nagy adag volt, három személyre bőven elegendő) lefedtem, jégre raktam, másnap pedig körülnéztem, hogy mi akad még felhasználható és felhasználni való a hűtőben. Ez lett belőle:)
Májas rizs tepsiben
Hozzávalók:
Rizs, máj, curry, bors, só, oregano,
szerecsendió, egyéb fűszerek ízlés szerint, sajt, tejföl, 2 tojás, Piros Arany, mustár, zsír vagy olaj a máj pirításához, vaj a forma kikenéséhez.
Elkészítés:
A rizset felteszem főni egy csapott
kanál curryval (ez esetemben egy nappal hamarabb történt...). Amíg fő, a májat megpirítom, majd feldarabolom, de nem töröm
meg – az a lényeg, hogy ügyes falatok legyenek belőle. A megfőtt rizset
leszűröm és két részre osztom kétharmad-egyharmad arányban. A nagyobb adag
rizset egy felvert tojással, kis Piros Arannyal, fél kanál tejföllel és
mustárral összekeverem, curryvel, szerecsendióval fűszerezem. A maradék rizset
összekeverem a májdarabkákkal, a másik tojással, borssal, oreganoval, ízlés
szerint egyéb fűszerekkel ízesítem.
A tepsit jó bőven
kivajazom, az aljára és az oldalára egyenlő vastagságban elkenem a rizset, úgy,
hogy még maradjon egy kicsi. A közepére betöltöm a májat, majd a maradék rizset
elosztom a tetején úgy, hogy mindenütt befedje. A tetejét jó bőven megkenem
tejföllel, megszórom reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben nagyjából fél
órát sütöm. Akkor jó, ha a sajt szépen megpirult rajta.
Elkészítési idő: másfél óra
Elkészítési idő: másfél óra
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése