Rakott káposzta
gombaborítással
Hozzávalók: egy
közepes fej káposzta, kb negyed kiló darálthús, rizs, fűszerek, tejföl, hagyma,
kb. 50 g vaj, két-három fej szép gomba.
Elkészítés:
A káposztát
letakarítom, megmosom, majd laskára szeletelem – ha lenne min, gyalulnám, de ez
még a jövő zenéje :). A felvágott káposztát fazékba rakom, felöntöm annyi
vízzel, amennyi épp ellepi, bőven sózom és főni teszem.
Közben egy vagy
két közepes fej hagymát apróra kockázok, kis olajon üvegesre párolom. A párolódó
hagymákra vajat teszek, hagyom felolvadni, majd amikor már kellőképp forró,
beleborítom a darálthúst. Kicsit magában is sütöm, majd amikor már félig
átsült, kis tejfölös vízzel felengedem. Vigyázat, gyakran kell kevergetni,
másképp odakap! A húst borsozom, paprikázom, én egy kis Édes Annát is tettem
bele. Egy másik lábosban kis vízzel annyi rizset teszek főni, amennyi
kellőképpen fel tudja lazítani a húst. Amikor a rizs készre főtt, leöntöm róla
a maradék vizet és belekeverem a húsba. Kicsit együtt is pirulni hagyom őket,
ha kell, még egy kis tejföllel lazítom és addig hagyom, amíg a káposzta is
teljesen megpuhul. Ekkor a húst kiveszem a serpenyőből, még egy kis vajat
olvasztok és a lecsorgatott káposztát gyorsan átpirítom benne.
Egy tepsit
kivajazok, az aljára egy adag káposztát terítek, erre egy adag húst és így
tovább, csak az a lényeg, hogy a legfelső réteg káposzta legyen. Ezt megkenem
tejföllel, majd a megpucolt, megmosott gombákat szeletekre vágom és a tejfölbe
nyomom. Ha kell, még egy kis tejfölt terítek rá, majd az egész mehet az
előmelegített sütőbe. Kb. 40 percet kell sülnie, utána tálalható – de tejfölt
mindenképp adjunk hozzá, úgy az igazi. Akkor jó, ha a gombaszeletek szép
barnára pirultak a tetején, de még nem égtek meg.
Elkészítési idő (sütéssel együtt): 2 óra
Sütés előtt |
A friss káposztát nem lehetett olyan szépen szeletelni, hogy jól mutasson fényképen - viszont nem maradt, ami kihűljön a fotózáshoz :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése