2011. december 5., hétfő

Rakott káposzta Csilla módra, gombaborítással

Mint azt a tegnap ígértem, íme egy kis rakott káposzta. A gomba nem volt benne az eredeti tervben, de mivel van egy szép adag belőle a hűtőben és mert a káposzta valahogy kevés lett a húshoz képest (nem mintha annyira bántuk volna...), gondoltam, kicsit feldobom vele. Jó lett, kedvenc Főkóstolómmal az egész tepsit bepakoltuk - nem lehetett abbahagyni :)


Rakott káposzta gombaborítással

Hozzávalók: egy közepes fej káposzta, kb negyed kiló darálthús, rizs, fűszerek, tejföl, hagyma, kb. 50 g vaj, két-három fej szép gomba.

Elkészítés:
A káposztát letakarítom, megmosom, majd laskára szeletelem – ha lenne min, gyalulnám, de ez még a jövő zenéje :). A felvágott káposztát fazékba rakom, felöntöm annyi vízzel, amennyi épp ellepi, bőven sózom és főni teszem.
Közben egy vagy két közepes fej hagymát apróra kockázok, kis olajon üvegesre párolom. A párolódó hagymákra vajat teszek, hagyom felolvadni, majd amikor már kellőképp forró, beleborítom a darálthúst. Kicsit magában is sütöm, majd amikor már félig átsült, kis tejfölös vízzel felengedem. Vigyázat, gyakran kell kevergetni, másképp odakap! A húst borsozom, paprikázom, én egy kis Édes Annát is tettem bele. Egy másik lábosban kis vízzel annyi rizset teszek főni, amennyi kellőképpen fel tudja lazítani a húst. Amikor a rizs készre főtt, leöntöm róla a maradék vizet és belekeverem a húsba. Kicsit együtt is pirulni hagyom őket, ha kell, még egy kis tejföllel lazítom és addig hagyom, amíg a káposzta is teljesen megpuhul. Ekkor a húst kiveszem a serpenyőből, még egy kis vajat olvasztok és a lecsorgatott káposztát gyorsan átpirítom benne.
Egy tepsit kivajazok, az aljára egy adag káposztát terítek, erre egy adag húst és így tovább, csak az a lényeg, hogy a legfelső réteg káposzta legyen. Ezt megkenem tejföllel, majd a megpucolt, megmosott gombákat szeletekre vágom és a tejfölbe nyomom. Ha kell, még egy kis tejfölt terítek rá, majd az egész mehet az előmelegített sütőbe. Kb. 40 percet kell sülnie, utána tálalható – de tejfölt mindenképp adjunk hozzá, úgy az igazi. Akkor jó, ha a gombaszeletek szép barnára pirultak a tetején, de még nem égtek meg.

Elkészítési idő (sütéssel együtt): 2 óra

Sütés előtt

A friss káposztát nem lehetett olyan szépen szeletelni, hogy jól mutasson fényképen - viszont nem maradt, ami kihűljön a fotózáshoz :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése