Először tehát a pizza:
Gombás pizza
hagymás tésztával
Hozzávalók – (egy
nagy adag) tésztához:
Egy kiló liszt, 5 dkg élesztő, két-három fej szép hagyma (vörös és fehér
egyaránt), só, bors, cukor, tej, vaj.
A pizza-alaphoz: sűrített
paradicsomszósz, egy egészen pici tejföl, sajt és nagyon sok fűszer – ki mit
szeret.
A feltéthez: gomba (minél több,
annál jobb), friss kolbász, sajt, esetleg kapribogyó, tej
Elkészítés:
Fél bögre langyos
tejbe egy kiskanálnyi cukrot szórok, majd beletördelem az élesztőt (nekem most nem volt elég friss élesztőm itthon, úgyhogy muszáj volt száraz élesztővel is kiegészíteni az adagot, azt csak egyszerűen
bele kell keverni a lisztbe). Kicsi liszttel megszórom a tetejét, majd kb tíz
percig állni hagyom. Ez alatt az idő alatt kimérem a lisztet, belekeverek egy
csapott kanál sót és egy csapott kanál borsot (és esetleg a száraz élesztőt). A
liszthalom közepén kis mélyedést készítek, ebbe beleöntöm az élesztős tejet és hagyom
rendesen kiforrni az élesztőt. Közben megpucolom a hagymát és apróra kockázom,
majd egy pici vajon gyorsan megdinsztelem. Ahogy megvan, egy tálba szedem és
hagyom kihűlni. Amíg hűl, a tésztát gyorsan összegyúrom, szükség szerint vagy
egy pici tejet, vagy egy pici lisztet adok hozzá, amíg egy jól összeálló,
foszlós, de már nem ragadós tésztát kapok. Kis részletekben jól belegyúrom a
hagymát, eldolgozom, majd még egy kicsit meg is dagasztom a tésztát. Kis buckót
formálok belőle, tiszta konyharuhába csavarom és kelni hagyom, amíg a feltét
elkészül.
A feltéthez és a
pizzakrémhez előkészítem a hozzávalókat: a gombákat megpucolom, közepes
kockákra vágom és a hagymából maradt vajon kis tejjel felöntve megpárolom. A
kolbászt felvágom, a sajtot lereszelem (ebből is minél több van, annál jobb
lesz). A paradicsomszószt egy lábosba öntöm, kis vízzel felengedem, majd főni
teszem. Amikor már rotyog, belekeverek egy kis reszelt sajtot és annyi ideig
hagyom még főni (állandó kevergetéssel), amíg szépen besűrűsödik. Bőven
fűszerezem, még egy-kétszer megkeverem, majd leoltom alatta a tüzet. Eközben a
gomba is elkészül, néhány kevergetés után azt is leveszem a tűzről és leszűröm.
A tésztát
kicsomagolom, háromfelé osztom. Az első adagot kicsit lisztezett vágódeszkára
teszem, kb egy centi vastagságúra nyújtom (lehet egy kicsivel vékonyabb is,
mint egy centi, úgyis megkel még sütés közben) és a szélét felhajtogatom.
Megkenem a paradicsomszósszal, majd elkezdem rápakolni a hozzávalókat. Én eleve
szétporcióztam a hozzávalókat, így nem estem abba a hibába, hogy az első pizzán
alig van valami, az utolsó pedig túl van pakolva. Először rászórom a gombát,
majd szépen elhelyezgetem a kolbászdarabkákat, végül bőven megszórom sajttal.
Előmelegített sütőben kb 20 percig sütöm, akkor jó, ha a széle kicsit aranyosra
pirult. Felvágom, tányérra teszem és amíg a következő adag sül, gyorsan és frissen tálalom – bár annyit
hűlhet, amíg a hozzávaló sört kitöltjük :)
Elkészítési idő:
másfél óra
... és a rántott gomba:
Rántott gomba és
rántott párizsi csirkecombbal és szalmakrumplival, kapros öntettel
Hozzávalók: fejenként
legalább három szép gombafej, fejenként legalább egy csirkecomb, párizsi,
tojás, liszt, prézli, olaj, fűszerek, szána, krumpli, kapor, petrezselyem
Elkészítés:
A gombákat
megmosom, megtisztítom (én gombatelepről kapok gombát, de ebben az időben már
azoknak is elég csúnya a héja, így inkább leszedem az egészet. Ha elég szép
héjú gombát kaptok, maradhat :). A párizsit kicsit vastagabb szeletekre vágom –
én három-három szeletet vágtam fejenként, de lehet többet is. A csirkecombokat
megmosom, leszítatom és befűszerezem (most kevés időm volt, úgyhogy előre
megkevert csirkefűszerrel dörzsöltem be, de amúgy jobb szeretem saját fűszerkeverékkel).
A krumplit megpucolom és vékonyra vágom. Az olajat odateszem forrni, majd ha
már elég forró, elkezdem sütni a krumplit. Közben a lisztet és a prézlit
tálakba teszem, a tojást felverem és fűszerezem és a gombákat, a
párizsiszeleteket és combokat normál módon panírozom. Ahogy a krumpli megsült, azt
meleg helyre teszem, hogy ne hűljön ki és elkezdem sütni a többit, egyszer a
párizsit, majd a combot és végül a gombát (azért ebben a sorrendben, hogy
nagyjából egyformára hűljenek, mire tálalok). Amíg ezek elkészülnek, kis
tálkában szánát és tejfölt keverek össze, nagy adag kaporral, petrezselyemmel megkeverem.
Az elkészült
ételeket szépen tányérra rakom, a gombákat és a párizsiszeleteket leöntöm a
kapros szósszal és gyorsan tálalom. Borral nagyon fincsi és ünnepi vacsorának
is kiváló!
Elkészítési idő:
háromnegyed óra
Jó étvágyat, bármelyik is kerüljön az asztalotokra!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése