2011. december 12., hétfő

Gomba mindörökké

Mint már lejjebb is írtam, szép nagy adag gomba ücsörgött a hűtőnkben. Igaz, hogy ez a szép nagy adag most csak a legújabb pizzát ízesítette, de attól még felteszek egy másik, nagyon-nagyon egyszerű és nagyszerű gombás receptet is, hátha lesz olyan, akinek még több gombája vár a sorsára :) A rántott gomba kettőnk vacsorája volt (már meg is említettem egyszer, kivételesen pénteki vacsora volt és nem vasárnapi), a pizzát egy spontán összeverődött baráti társaság és az ezzel együtt járó házi-sörözés ihlette. Bár már készült itthon nagyon fincsi hagymás kenyér, a mostani hagymás pizzatészta ötletéért a pizza-pizzeria csapatának kell köszönetet mondanom, mert a nagy sürgölődésben nem jutott volna eszembe - igaz, nem is tésztareceptet kerestem, hanem alapszósz-ötletet. Szóval köszönöm az ötletet, igaz, kicsit megpofoztam azt a receptet - és nem csak annyiban, hogy megdupláztam az adagot :)

Először tehát a pizza:

Gombás pizza hagymás tésztával

Hozzávalók – (egy nagy adag) tésztához:
Egy kiló liszt, 5 dkg élesztő, két-három fej szép hagyma (vörös és fehér egyaránt), só, bors, cukor, tej, vaj.
            A pizza-alaphoz: sűrített paradicsomszósz, egy egészen pici tejföl, sajt és nagyon sok fűszer – ki mit szeret.
            A feltéthez: gomba (minél több, annál jobb), friss kolbász, sajt, esetleg kapribogyó, tej

Elkészítés:

Fél bögre langyos tejbe egy kiskanálnyi cukrot szórok, majd beletördelem az élesztőt (nekem most nem volt elég friss élesztőm itthon, úgyhogy muszáj volt száraz élesztővel is kiegészíteni az adagot, azt csak egyszerűen bele kell keverni a lisztbe). Kicsi liszttel megszórom a tetejét, majd kb tíz percig állni hagyom. Ez alatt az idő alatt kimérem a lisztet, belekeverek egy csapott kanál sót és egy csapott kanál borsot (és esetleg a száraz élesztőt). A liszthalom közepén kis mélyedést készítek, ebbe beleöntöm az élesztős tejet és hagyom rendesen kiforrni az élesztőt. Közben megpucolom a hagymát és apróra kockázom, majd egy pici vajon gyorsan megdinsztelem. Ahogy megvan, egy tálba szedem és hagyom kihűlni. Amíg hűl, a tésztát gyorsan összegyúrom, szükség szerint vagy egy pici tejet, vagy egy pici lisztet adok hozzá, amíg egy jól összeálló, foszlós, de már nem ragadós tésztát kapok. Kis részletekben jól belegyúrom a hagymát, eldolgozom, majd még egy kicsit meg is dagasztom a tésztát. Kis buckót formálok belőle, tiszta konyharuhába csavarom és kelni hagyom, amíg a feltét elkészül.
A feltéthez és a pizzakrémhez előkészítem a hozzávalókat: a gombákat megpucolom, közepes kockákra vágom és a hagymából maradt vajon kis tejjel felöntve megpárolom. A kolbászt felvágom, a sajtot lereszelem (ebből is minél több van, annál jobb lesz). A paradicsomszószt egy lábosba öntöm, kis vízzel felengedem, majd főni teszem. Amikor már rotyog, belekeverek egy kis reszelt sajtot és annyi ideig hagyom még főni (állandó kevergetéssel), amíg szépen besűrűsödik. Bőven fűszerezem, még egy-kétszer megkeverem, majd leoltom alatta a tüzet. Eközben a gomba is elkészül, néhány kevergetés után azt is leveszem a tűzről és leszűröm.
A tésztát kicsomagolom, háromfelé osztom. Az első adagot kicsit lisztezett vágódeszkára teszem, kb egy centi vastagságúra nyújtom (lehet egy kicsivel vékonyabb is, mint egy centi, úgyis megkel még sütés közben) és a szélét felhajtogatom. Megkenem a paradicsomszósszal, majd elkezdem rápakolni a hozzávalókat. Én eleve szétporcióztam a hozzávalókat, így nem estem abba a hibába, hogy az első pizzán alig van valami, az utolsó pedig túl van pakolva. Először rászórom a gombát, majd szépen elhelyezgetem a kolbászdarabkákat, végül bőven megszórom sajttal. Előmelegített sütőben kb 20 percig sütöm, akkor jó, ha a széle kicsit aranyosra pirult. Felvágom, tányérra teszem és amíg a következő adag sül, gyorsan és frissen tálalom – bár annyit hűlhet, amíg a hozzávaló sört kitöltjük :)

Elkészítési idő: másfél óra



... és a rántott gomba:

Rántott gomba és rántott párizsi csirkecombbal és szalmakrumplival, kapros öntettel

Hozzávalók: fejenként legalább három szép gombafej, fejenként legalább egy csirkecomb, párizsi, tojás, liszt, prézli, olaj, fűszerek, szána, krumpli, kapor, petrezselyem

Elkészítés:

A gombákat megmosom, megtisztítom (én gombatelepről kapok gombát, de ebben az időben már azoknak is elég csúnya a héja, így inkább leszedem az egészet. Ha elég szép héjú gombát kaptok, maradhat :). A párizsit kicsit vastagabb szeletekre vágom – én három-három szeletet vágtam fejenként, de lehet többet is. A csirkecombokat megmosom, leszítatom és befűszerezem (most kevés időm volt, úgyhogy előre megkevert csirkefűszerrel dörzsöltem be, de amúgy jobb szeretem saját fűszerkeverékkel). A krumplit megpucolom és vékonyra vágom. Az olajat odateszem forrni, majd ha már elég forró, elkezdem sütni a krumplit. Közben a lisztet és a prézlit tálakba teszem, a tojást felverem és fűszerezem és a gombákat, a párizsiszeleteket és combokat normál módon panírozom. Ahogy a krumpli megsült, azt meleg helyre teszem, hogy ne hűljön ki és elkezdem sütni a többit, egyszer a párizsit, majd a combot és végül a gombát (azért ebben a sorrendben, hogy nagyjából egyformára hűljenek, mire tálalok). Amíg ezek elkészülnek, kis tálkában szánát és tejfölt keverek össze, nagy adag kaporral, petrezselyemmel megkeverem.
Az elkészült ételeket szépen tányérra rakom, a gombákat és a párizsiszeleteket leöntöm a kapros szósszal és gyorsan tálalom. Borral nagyon fincsi és ünnepi vacsorának is kiváló!

Elkészítési idő: háromnegyed óra


Jó étvágyat, bármelyik is kerüljön az asztalotokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése