Csütörtökön egy nagyon kedves barátunk ünnepelte a születésnapját,
úgy gondoltuk, kiteszünk magunkért. Minthogy jóbarátunk bentlakásban lakik,
nála nem lehetett semmiféle összejövetelt tartani, ezért felajánlottuk, hogy
szülinapozzon nálunk. Az ajánlat elfogadtatott, így gőzerővel kezdtük
tervezgetni az este ránk tarozó részét - lásd kajafelhozatal. Szerencsére már
szilveszter óta várakozik egy csodarecept a tarsolyomban, úgyhogy a főmenüre
nem volt gondunk, a tortát pedig seperc alatt kitaláltam - meg is lepődtem
magamon.
Szóval következzék
az est menürésze:
Palacsinta-lasagne
virslis töltettel
Hozzávalók (egy
tálnyi adagra): 6-8 normál méretű palacsinta, virsli (minél több, annál jobb,
de legalább 8 szál), paradicsomszósz, fűszerek, sajt, tejföl, vaj vagy zsír a
tál kikenéséhez
Elkészítés
2 tojásból,
lisztből, tejből és vízből palacsintatésztát keverek, bőven fűszerezem (én són
és borson kívül oreganot, pici köményt, citromhéj-reszeléket és édes
pirospaprikát tettem bele), majd nagyjából fél óra állás után kisütöm.
(Természetesen fel lehet használni maradék sima palacsintát is, de ha lehet,
inkább készítsétek el ezt a fűszeres változatot, jobban megy a lasagne
ízeihez.) A sajtot lereszelem (legyen jó sok belőle...). A virslit
feldarabolom: hosszában négybe vágom, majd karikázom - így elég kicsi, de
nagyjából egyforma darabkákat kapok - és kis vajban átpirítom. Ha megpirultak a
virslidarabkák, a serpenyőbe öntöm a paradicsomszószt, fűszerezem, mennyiségtől
függően egy-két kanál tejfölt és három-négy maréknyi reszelt sajtot keverek
bele.
Egy (vagy
csütörtök esti esetünkben: két) jénai tálat kivajazok, két-három palacsintát
fektetek bele úgy, hogy a tál alja egészen fedve legyen - az sem baj, ha a
palacsinták szélei rásimulnak a tál oldalára is. A palacsintákat bőven megkenem
a virslis-paradicsomos szósszal, majd befedem egy újabb sor palacsintával - és
így tovább, amíg megtelik a tál. A legfelső palacsintákat bőven megkenem
tejföllel és megszórom a reszelt sajttal - és már mehet is a sütőbe. Nagyjából
fél óra alatt kész van, a sajt most is szép aranybarnán kell mosolyogjon az
elkészült lasagne tetején.
Elkészítés idő
(palacsintakeveréssel együtt): 2 óra
Sütés előtt... |
... és után |
A recept osztatlan
tetszést aratott, el is fogyott mind a két tálnyi aznap este (pedig hogy
reméltem, hogy marad még másnapra is, legalább csemegének :) ). Talán ezért
volt, hogy a torta viszont nem fogyott már annyira, bár ízleni ízlett - azért
abból is volt repeta :) De az a lentebbi poszt része lesz :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése