Bár a camembert eszembe juttatott egy pár nagyon ínycsiklandozó receptet, azokat kicsivel későbbre tartogatom, most egyszerű krumplis vacsora következik - a hosszú kimaradás miatti bocsánatkérésként egyszerre kettő.
Töltött sült krumpli
Hozzávalók: fejenként legalább 3 közepes szem krumpli, egy tojás, hagyma, kolbász, tejföl, sajt, fűszerek, vaj
Elkészítés
A krumplikat alaposan megmosom, majd bő sós vízben közepesen puhára főzöm. A megfőtt krumplikat hideg vízzel leöblítem (NEM pucolom meg, a héja plusz zamatot ad), majd kalapot vágok rájuk és kiskanállal óvatosan kikaparom a belsejüket úgy, hogy nagyjából fél centis fala maradjon mindegyiknek. A kikapart krumplikat bőven kivajazott tepsibe teszem - a kalapokat érdemes úgy sorba tenni egy tálkára, ahogy az alsó felük sorakozik a tepsiben. A krumpliforgácsokat, ha kell, még egy kicsit darabolom, majd az aprólékhoz hozzákeverem a tojást, hozzáadom a kolbászkarikákat és a felaprított hagymát, végül megkeverem még egy kis tejföllel is. Fűszerezem - a zöldfűszereket tilos kihagyni! - és szépen megtöltögetem vele a kikapart krumplikat. A töltésnél érdemes vigyázni arra, hogy a kolbászdarabkákból kerüljön a töltelék tetejére is. Egy pici reszelt sajttal megszórom a készre töltött krumplikat és - egyelőre a kalapjuk nélkül - az előmelegített sütőbe tolom. Addig hagyom kalap nélkül sülni, amíg a sajt kicsit megpirul rajtuk, ekkor kiveszem a tepsit, a kalapokat a krumplikra borítom és még legalább tíz percet sütöm őket együtt. Akkor jó, ha a krumplik héja kicsit megrepedezik.
Azon forrón tálalom, a kalapok tetejére kicsi tejfölt teszek, megszórom egy csipetnyi oregano-val és megöntözöm a tepsiben maradt olvadt vajjal. Nagyon fincsi; a sóssága miatt leginkább egy korsónyi hideg sör talál mellé :)
Elkészítési idő: egy óra
sajnos a képek nem lettek a legjobbak, de azért a lényeg talán látszik... |
Természetesen - ahogy az szokott lenni - a tölteléknek majdnem a fele megmaradt, így másnapra valami olyasmit kellett kitalálnom, amibe ezt is belesüthettem. Minthogy háztartásunk alapanyagai között jelenleg a krumpli dominál, így logikus volt, hogy krumplit eszünk krumplival - íme:
Rakott krumpli tojás nélkül, füstölt sajttal
Hozzávalók: (legalább) 7-8 közepes vagy nagy szem krumpli, tejföl, kruplitöltelék megkeverve (lásd fentebb), prézli, darált hús vagy húskonzerv, füstölt sajt
Elkészítés
A krumplikat megpucolom, felkarikázom és bő sós vízben puhára, de nem szétesősre főzöm (vigyázat, a felaprított krumpli hamarabb fő!). A húskonzervet kis vajban átpirítom, hozzáadom a krumplitöltelék-maradékot, egy kis tejföllel és ketchuppal felengedem és kicsit rotyogni hagyom. A füstölt sajtot lereszelem (szokásos aranyszabály: sajtból minél több van, annál jobb). A megfőtt krumplikarikákat leszűröm. Kivajazott tepsibe (ha a töltött krumpli után készítjük, bőven marad még vaj a tepsiben, érdemes félretenni a finnyáskodást és egy napig mosatlanul tartani a tepsit :) ) szépen egymás mellé fektetem a karikákat. Rájuk simítok egy adag tölteléket, majd megint krumplit és így tovább, csak az a lényeg, hogy legfelül krumplikarikák maradjanak. A legfelső réteget megkenem tejföllel, vékonyan megszórom egy kis előre pirított prézlivel és befedem a lereszelt füstölt sajttal. Nagyjából 20-25 percre a sütőbe tolom, és ha a sajt szép pirosan mosolyog a tetején, már tálalhatom is.
Elkészítési idő: bő egy óra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése